Glæden i livet

Det er let at blive overrumplet i sindet. Især i tider hvor det brænder på. Hvor alt er usikkert. Hvor økonomi, sygdom, isolation og alverdens angst viser sig. Det er let nok at blive overrumlet ad sindet, når bare en af disse tilstande banker på. Når de så allesammen gør det samtidig, ja så kan det indre pres stige enormt.

Her er det vigtigt at huske, at sådan virker sindet. Det bliver overrumplet og suger alt til sig og forstærker alting. Hiver fat i og multiplicerer. Forestiller sig alverdens ting. Jo mere presset sindet er, jo sværere har det ved at slippe sit tag og tillade alting at være. Det forunderlige er, at i det sekund sindet slipper og fuldstændig accepterer det, der er, så vælter den indre fred frem. Ikke fordi alting er blevet udregnet og løst. Ikke fordi alting er blevet fuldstændig forstået. Ikke fordi alt er i sin skønneste orden. Nej. Blot fordi der er accept, hvilket skaber fred i sindet til at kunne rumme og tillade det, der foregår.

Det heldige ved det er, at intet menneske behøver at have styr på alting og altid stå på sikker grund for altid at føle indre fred. Freden er en evig følgesvend i det sekund, mennesket lærer at beherske sit sind. Ligegyldigt hvad der sker i den ydre verden. Det er ikke det samme som ikke at tage den ydre verden seriøst. Det er blot et udtryk for, at besidde evnen til selv at vælge, hvad sindet skal lade sig rive med af og ikke skal lade sig rive med af.

Det betyder konkret, at vi til enhver tid kan føle glæde i livet. Når vi mærker solens stråler varme vores vinterkrop og vinden, der stadig har forårets kolde brise i sig. Lige der kan vi i et kort sekund hengive os til nuet og bare være til og nyde solens varme. De første blomster i haven eller skoven, der titter frem og fortæller os, at alting går videre. At alting har sit forår og sit efterår. Faktisk er naturen i alle afskygninger en kraftfuld kilde til at bringe sindet til tavshed og nærvær i et øjeblik i tiden.

Så brug naturen. Brug meditation eller enhver anden form for koncentration. En bog. Musik. Giv slip på sindet bare engang imellem selv i de hårdeste stunder i livet. Det giver overskud at lade op. Det klarer sindet, så løsninger lettere kan findes bagefter. Vi kan ikke nødvendigvis ændre det, der sker i livet, men vi kan fokusere vores sind og bestemme, hvad det beskæftiger sig med undervejs.

Så husk at fokuser på glæden i livet. Hver dag. Flere gange hver dag. Det sindet fodres med vokser, så tag mange pauser fra nyhedsstrømmen og husk, at det er dig, der bestemmer i dit liv. Det, du giver fokus, bestemmer dit humør. Ligegyldigt hvad du står i, så er det muligt at hvile i et øjebliks ro hver dag. Solens varme, der rammer ansigtet. Fugle, der kvidrer. Duften af forår. En stjerneklar himmel. Et smil fra en nabo. Øv dig i at fange alle de små øjeblikke, som viser sig hver dag. Fokuser på de øjeblikke og de vil begynde at vise sig alle vegne. Midt i udfordringerne vil de smile til dig og give dig et kort sekunds nærvær og fred i sindet.

Hvis du begynder på det og giver det bare lidt tid hver dag, så vil du en dag opleve, at dit sind er oftere roligt end det er overvældet. Tilsidst vil du opleve, at glæden er i livet altid. Også midt i den dybeste sorg. Glæden er altid tilstede i livet. Det du giver nærring vokser. Lad glæden få plads i din hverdag.